Kako odabrati felge kompatibilne s vašim vozilom?

Znati kako odabrati kompatibilne felge za svoje vozilo je ključno kako biste osigurali ne samo estetiku vašeg automobila, već i njegovu sigurnost i performanse na cesti. No, s obzirom na brojne dostupne opcije, kako napraviti pravi izbor? Odaberite svoj automobil na našoj stranici i pregledajte sve ponude koje se podudaraju.

Na našoj stranici, odabirom vašeg vozila, imat ćete pristup samo felgama koje su kompatibilne s vašim autom. To vam osigurava savršenu kompatibilnost bez brige o tehničkim specifikacijama.

Ilustracija specifikacija felgi

Da bismo bolje razumjeli, shvatimo što znače pojmovi poput (1) širine, (2) promjera, (3) razmaka između rupa, (4) ET felge ili offseta, (5) otvora i broja rupa.
Širina felge ključna je za odabir guma i utječe na upravljivost.
Promjer, izražen u inčima, određuje veličinu felge i, sukladno tome, veličinu gume.
Razmak između rupa, mjereno u milimetrima, odnosi se na udaljenost između suprotnih rupa na felgi, važno za poravnavanje s glavčinama vozila.
Središnji otvor, ili promjer središnje rupe felge, mora točno odgovarati onom na glavčini za savršeno pristajanje.
Broj rupa označava broj točaka pričvršćivanja felge na glavčinu.
Konačno, ET felge, ili offset, označava udaljenost u milimetrima između središta felge i površine za montažu na glavčinu.
Naša stranica jamči da sve ove specifikacije odgovaraju vašem vozilu prilikom odabira felgi.

Važno je paziti na odgovarajuću širinu felge i gume. Nudimo vam tablicu odgovarajućih veličina dostupnu putem sljedećeg linka: odgovarajuće veličine felgi i auto guma, olakšavajući izbor odgovarajuće gume, ovisno o promjeru vaše felge. Stvaranjem paketa felgi i guma na našoj stranici, osiguravamo poštivanje ovih odgovarajućih veličina, čime jamčimo sigurnost i optimalne performanse vašeg vozila.

Aluminijske felge, osim što su estetski raznolike, nude brojne tehničke prednosti u odnosu na čelične felge. Njihova lakoća značajno doprinosi poboljšanju voznog ponašanja i energetske učinkovitosti vozila. Smanjenjem težine ovjesnih masa, aluminijske felge omogućuju smanjenje potrošnje goriva i poboljšanje ukupnih performansi automobila, posebno u pogledu ubrzanja i kočioničkih udaljenosti. Osim toga, aluminij omogućuje bolje rasipanje topline koju generiraju kočnice, što je posebno korisno za kočionički sustav. Iako su čelične felge cijenjene zbog svoje robustnosti i obično niže cijene, prednosti koje nude aluminijske felge čine ih preferiranim izborom za one koji žele optimizirati performanse i potrošnju svog vozila. Za više informacija o utjecaju težine felgi na performanse automobila, pogledajte naš članak Utjecaj težine felgi.

Promjena veličine vaših felgi je moguća, ali mora se izvršiti poštujući tolerancije vašeg vozila kako ne bi narušili njegovo ponašanje ili razmak od tla. Bitno je uzeti u obzir ekvivalencije veličina felgi i guma kako bi se održala kompatibilnost i učinkovitost kočionog sustava, kao i za osiguranje ispravnog prijenosa informacija sustavu za upravljanje stabilnosti i brzinom. Modifikacija ne smije rezultirati razlikom većom od 3% ukupnog promjera gume u odnosu na originalnu, kako bi se očuvala cjelovitost sustava vozila. Za siguran i učinkovit prijelaz na novu veličinu felgi, pogledajte naš potpuni vodič o ekvivalencijama veličina felgi i guma dostupan. Ovaj resurs će vam pružiti sve potrebne informacije za odabir prave kombinacije felgi/guma.

Popravak felgi, bilo da su od aluminija ili čelika, je moguć. Aluminijske felge često zahtijevaju intervenciju stručnjaka za ispravljanje oštećenja bez ugrožavanja njihovog integriteta. Troškovi popravka variraju ovisno o vrsti i ozbiljnosti oštećenja, ali obično je ekonomičnije popraviti felgu nego je zamijeniti. Neke vrste oštećenja, poput lakih ogrebotina ili malih udubljenja, mogu se lako popraviti, dok teža oštećenja, poput dubokih pukotina ili većih deformacija, mogu učiniti felgu nepopravljivom. Troškovi povezani s popravkom mogu varirati od nekoliko desetaka do nekoliko stotina eura, ovisno o složenosti i ozbiljnosti oštećenja.

Redovito održavanje vaših felgi je esencijalno. Preporučuje se upotreba blagih proizvoda, specifično dizajniranih za felge. Kako biste očuvali stanje vaših felgi, izbjegavajte udarce s pločnicima i snažne udarce na usporivačima, koji ih mogu dugoročno oštetiti.

Razumijevanje specifičnosti felgi vašeg vozila važno je za jamčenje njegove performanse, sigurnosti i estetike. Poštivanjem kriterija kompatibilnosti, mudrim odabirom između aluminija i lima, te redovitim održavanjem, vaše felge će ostati u izvrsnom stanju za godine koje dolaze.

Nastavite pregledavati bez prihvaćanja >
O kolačićima i drugim elementima za praćenje
Gumelider.com.hr (AD TYRES) i njegovi partneri (Google, Hotjar, Microsoft) upotrebljavaju zapisnike o povezivanju (kolačiće) i druge elemente za praćenje (mrežna pohrana) kako bi zajamčili pravilno funkcioniranje mrežnog mjesta, olakšali vaše pregledavanje mrežnog mjesta, provodili statistička mjerenja i prilagođavali reklamne kampanje. Kolačići i drugi elementi za praćenje pohranjeni na vašem uređaju vjerojatno sadržavaju osobne podatke. Također, ne postavljamo nikakve kolačiće ili druge elemente za praćenje bez vašeg besplatnog i informiranog pristanka, osim onih koji su bitni za rad mrežnog mjesta. Zadržavamo vaš odabir tijekom šest mjeseci. Svoj pristanak možete povući u bilo kojem trenutku posjetom stranice posvećene kolačićima i drugim elementima za praćenje. Možete odabrati pregledavanje bez prihvaćanja pohranjivanja kolačića ili drugih elemenata za praćenje. Odbijanjem se ne onemogućava pristupanje uslugama AD TYRES. Za više informacija pogledajte stranicu posvećenu kolačićima i drugim elementima za praćenje.
Prilagodi kolačiće
LiveChat
Desila se greška, molimo pokušajte ponovno ili nas kontaktirajte ukoliko ona potraje.